2016. november 17., csütörtök

Ogg Nagyi Szakácskönyve: Angua őrmester zöldségraguja, gombóccal


Angua őrmester zöldségraguja, gombóccal



Nyilvánvalóan elég nehéz egy vérfarkasnak a nagyvárosban élni, ahol nem jutsz hozzá azokhoz az étkekhez, amiket otthon megszoktál, mint amilyen az ember. Az tény, hogy Angua őrmester, a Városőrségtől biztosított a felől, hogy soha senkiből sem evett sokat, és egyikünk sem tehetett arról, hogy ilyenre lettünk nevelve. Természetesen még nehezebb az egész, ha vegetáriánus vérfarkas vagy, ami még nem jelent gondot, ha ember vagy, de az már biztos, hogy nem tudod meggyőzni a farkast, hogy lencsére vadászon. Ahogy az sem épp kellemes, amikor a fogadban ragadt maradékot kell kipiszkálnod reggel, miután visszaváltoztál.
Egy vegetáriánus vérfarkas mindig valami mást keres és ezért érdemes embernek maradni.

Hozzávalók:
1 evőkanál olíva olaj
450g póréhagyma
1 zöld kaliforniai paprika (kimagozva)
2 sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
300g gomba
300ml zöldség alaplé
1 paradicsomkonzerv
1 babkonzerv
1 evőkanál balzsamecet
Só, bors, fűszerpaprika
A gombóchoz:
125g liszt
50g faggyú
1 evőkanál tetszőleges zöldfűszer keverék
4-5 evőkanál víz
só, bors

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Pirítsuk néhány percig a póréhagymát, a répát, a paprikát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a gombát, majd újból főzzük néhány percig. Ekkor keverjük össze a fűszerpaprikával, öntsük hozzá a zöldséglevest és a paradicsomot, majd forraljuk fel. Forrás után 15-20 percig kis lángon főzzük. Ekkor készítsük el a gombócot. Keverjük össze a hozzávalókat és formázzunk belőlük kisebb golyókat. A 20 perc leteltével adjuk hozzá a konzerv babot és az ecetet, valamint a gombócokat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük további 20-25 percig. A Holdfázisok bármelyikében fogyasztható.


Megjegyzés:

Mivel Kerekvilág e szegletén nem jellemző a faggyú használata, önkelesztő liszt pedig nem kapható, így a föntebbi gombóc helyett a zsemlegombóc ideális lehet.
A recept:

1 zsemle

2 tojás

7 evőkanál liszt

Fél vöröshagyma

só, bors és ízlés szerint további zöldfűszerek (majoránna, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, stb.)


A zsemlét kockára vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk, majd a finomra vágott hagymával is így teszünk. Egy keverőtálba öntjük és összekeverjük a fűszerekkel, sóval, liszttel, tojással. Ha nem elég nedves, akkor egy kevés vizet öntsünk hozzá. Formázzunk apró gombócokat és adjuk a leveshez.

A recept balzsam ecetet használ. Ha nincs és csak ezért a raguért nem akarunk venni, akkor jó a sima ecet is, de akkor egy kicsit kevesebbet kell használni, mert erőteljesebb íze van. Aki pedig nem szereti a savanykás ízvilágot, egyszerűen hagyja ki.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése